Mafya dizileri öğrencileri etkiliyor

Erzurum’da, 20 ilköğretim okulunda görev yapan 200 öğretmenle gerçekleştirilen “Sosyal bilgiler dersinin öğrencilerin şiddet algılarına etkisi” isimli araştırmada ilginç sonuçlara ulaşıldı.
Erzincan Üniversitesi Refahiye Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özlem Bektaş Öztaşkın tarafından Erzurum şehir merkezinde 20 ilköğretim okulunda görev yapan öğretmenlerle gerçekleştirilen araştırmaya göre, son yıllarda öğrenciler arasında sorunları çözme yolu olarak şiddeti seçme eğiliminin arttığı belirlendi.
Şiddet ve zorbalığın, göz ardı edilmez risk faktörleri taşıyan davranışlar olduğunu ifade edilen araştırmada, hem toplumsal hem de eğitimsel olarak öğrencilerin üzerinde tehdit oluşturan risklere karşı okul politikalarının ve uygulamalarının geliştirilmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.
Çalışmada ayrıca, öğrencilerde şiddet davranışlarını etkileyen çok sayıda faktör bulunduğuna değinilerek, ailelerde çocukların düşüncelerine değer verilmemesinden kaynaklanan aile içi iletişim güçlükleri, farklı sosyo-ekonomik yapılara sahip olan ailelerin çocukları arasında görülen üstünlük durumu ya da maddi imkansızlıklarından kaynaklanan sorunları şiddete sebep olabildiği belirtiliyor.
ŞİDDET İÇERİKLİ MEDYA
Araştırmaya katılan öğretmenlerin yüzde 87’si öğrencilerinin okullara çok yakın olan internet
kafelerdeki savaş ve dövüş içerikli bilgisayar oyunlarını öncelikli olarak tercih ettiğini belirtti.
Öğretmenlerin yüzde 93’ü mafya içerikli sinema ve dizilerde şiddetin bir yaşam modeli olarak sunulmasının, müstehcen yayınların, seviyesi düşük programların, şiddet içerikli film ve dizilerin öğrencilerde olumsuz davranışlar görülmesine neden olduğunu ifade etti.
Yine öğretmenlerin yüzde 94’üne göre, spordaki şiddet görüntüleri çocuk ve gençlerin maganda türü davranışlar sergilemesine neden oluyor.
Ayrıca öğretmenlerin yüzde 92’si ise, yaralama, öldürme ve gasp gibi haberlerin basın ve televizyonlarda sürekli gündemde tutulmasının öğrencilerde şiddete doğru bir eğilim meydana getirdiği görüşünde olduklarını bildirdi.

Etiketler: , ,

Yorum bırakın